Gemeente
Amsterdam

De Stem van Centrum

De stemperiode is afgelopen

Stemmen

0
0
0
0
0
0

Status

De stemperiode is afgelopen

Toeristen, voorlichting en verkeer: de toezicht/ controle/ handhaving - krachten als gastheer/vrouw

Door Sander Kersten
10 augustus 2017

Voorlichting aan en corrigeren v toeristen is nodig Het is vreemd te zien hoe toeristen zich hier veelal gedragen t.o.v. andere bestemmingen

Amsterdam marketing mag inzien dat het geen kwestie meer is van de 'hoogwaardige toerist' hier naartoe halen. De tijd van stagparties is al lang voorbij. De influx van 'gewone' toeristen die de stad verstoppen is de huidige situatie.
Spreiding zit al aan zijn top: Amsterdam Castle prima, Amsterdam Beach, leuk! Straks hebben we Amsterdam-Utrecht, Amsterdam-Rotterdam en de Amsterdam-Veluwe. Allemaal prima.

Het gaat er nu om hoe toeristen zich gedragen. Ze weten niet dat die roodgekleurde paden fietspaden zijn, ze weten blijkbaar niet eens wat een weg, noch wat een fietsbel is. De online filmpjes van Maxim Hartman waren leuk, maar blijkbaar niet afdoende: handhaving op straat is nodig.

Nu hebben we een hele lading toezicht/ controle/ handhaving - krachten rondlopen. Ik stel voor dat deze mensen getraind worden de huidige, vaak gevaarlijke situaties in te schatten en mensen er op te wijzen dat ze op de weg staan, of midden op een fietspad.

Ik dácht namelijk dat ze al zo gebrieft waren, maar dit blijkt niet zo te zijn.

[Voorbeeld intermezzo voor de geïnteresseerde lezer]
Onlangs meegemaakt ter hoogte van het Rijks:
Een ouder Indiaas koppel staat midden op het fietspad, te fotograferen. Een zgn. 'handhaver' op scooter rijdt, zonder vaart te minderen op ze af, toetert hard en rijdt er voorbij.
Nu weet ik niet hoe vaak deze figuren met noodgevallen te maken hebben, maar dit is tekenend voor mentaliteit:
voorbeeld doet volgen, niet alleen locals, ook toeristen nemen dit gedrag over.

Ik ben zelf afgestapt om het ze uit te leggen, dat druppeltje, op een gloeiende plaat.

Ik merk namelijk dat ik zelf steeds minder tolerant word door het zombiegedrag van toeristen, omdat ik zie dat er ook niets gebeurt om ze bij te brengen waar ze zijn en dat hier mensen wonen die wegen en fietspaden nodig hebben om naar hun werk, school of huis te komen.

TLDR: Respect, verstand en een beetje alertheid moet toeristen hier blijkbaar bijgebracht worden. Ik zie het zo in andere toeristische bestemmingen echt niet gebeuren.

Mogelijke oplossingen:

> Toezicht/ controle/ handhaving - krachten inzetten als gastheer/vrouw die ook beboet in geval van rotzooi op straat gooien. Train ze in crowdmanagement en communicatieve vaardigheden om uit te leggen waarom locals zo reageren als je op een fietspad staat. En dat het grrdvrrr ook echt gevaarlijk is.

> Het hoeft niet met boetes, maar het kan wel met actieve, ad hoc -voorlichting en correctie.

> Handhaven op blokkeren weg/ fietspad

> Fietspaden duidelijker markeren met 'verboden te lopen' -logo of 'danger'.

> Vul aan, voeg toe. 

Dank voor uw aandacht.

“Heb jij een goed voorstel?” Stuur je plan in!

Argumenten

Argumenten voor

Nog minimaal 0 tekens
Je hebt nog 0 tekens over.
Ellen Hoffmann | 19 augustus 2017 09:56

Toeristen zijjn te gast maar gedragen zich alsof de lokale bewoners er niet toe doen. gevaarlijke situaties in het verkeer

Reageren
Folkert Catz | 22 september 2017 11:40

Als je het begrijpt ist heel eenvoudig:
- Voetgangers op het voetpad
- Fietsers op het fietspad (en niet spookrijden)
- Auto's (en scooters natuurlijk!) op de rijweg
Maar zorg dan ook dat ze het snappen!

Reageren
Nog minimaal 140 tekens.
360 tekens resterend.

Argumenten tegen

Nog minimaal 0 tekens
Je hebt nog 0 tekens over.
Roos Hendriks | 6 november 2017 22:24

Het klinkt als een sympathiek plan, maar alleen al "voetgangers op de stoep" is een beetje naïef. Ik ken bijna geen enkel stoep in de binnenstad waar je als voetganger nog terecht kunt. Net zoals ik geen fietspad meer ken (of stoep) waar niet wordt spookgereden. Bij alle onoorbare gedragen die ik de laatste jaren zie, heb ik nog nooit een handhaver zien optreden. Op de Nieuwmarkt wordt ik op de stoep zelfs onderuit gereden door de handhavers.

Reageren
Nog minimaal 140 tekens.
360 tekens resterend.