Gemeente
Amsterdam

De Stem van Centrum

De stemperiode is afgelopen

Stemmen

0
0
0
0
0
0

Status

De stemperiode is afgelopen

Unisex.wc

Door kevin van den Hurk
17 augustus 2017

Een gezamelijk openbaar toilet voor vrouwen en mannen.

Jaarlijks bezoeken zo’n 5.340.000 bezoekers onze prachtige hoofdstad Amsterdam, waarvan ruim zo’n 200.000 bezoekers de wallen bezoeken. 

De Wallen is zonder twijfel de meest populaire gratis openluchtattractie van Amsterdam. Een gebied met veel bordelen, raamprostitutie, seksclubs en coffeeshops. Het is vermoedelijk de bekendste hoerenbuurt van de Westerse wereld. De Wallen zijn tijdens uw stedentrip door Amsterdam echt een bezoek waard. Wat veel mensen niet opvalt, is dat de Rosse buurt één van de oudste en mooiste delen van Amsterdam is. 

Ondanks het louche imago, vindt u er historische lange kronkelende keiensteegjes met zeer karakteristieke architectuur uit de 14e eeuw, zoals de Gotische Oude Kerk. Tijdens een wandeling over deze idyllische grachten kunt u ontspannen van de warme sfeer die het gebied elke nacht in zijn beheersing heeft. Verder kun je terecht bij de talloze klassieke restaurantjes en gezellige cafés. Er staan schitterende bomenrijen langs de grachten, prachtige oude overhellende gebouwen en mooi gerenoveerde gevelpuien. 
Ook de komst van trendy winkels, hebben dit gebied geleidelijk aan omgetoverd in een zeer fraai Amsterdams stadsdeel. Kortom, een bezoek aan Amsterdam is niet compleet zonder een wandeling over de beroemde Wallen.

Amsterdam kent drie Rosse buurten. De grootste en bekendste van de drie is het gebied ten oosten van het Damrak: dat wordt omringd door de Warmoesstraat, de Zeedijk, de Nieuwmarkt en het aangrenzende Chinatown gebied. Dit prostitutiegebied is circa 300 bij 250 meter. De belangrijkste straten hier zijn de Oudezijds Voorburgwal en de Oudezijds Achterburgwal.

Naast alle plezier die de toeristen brengen veroorzaken ze ook veel overlast, denk hierbij aan bijvoorbeeld geluidsoverlast en afval.  


Als ik in om 4 uur s ‘morgens via de Oudezijds Voorburgwal door deze prachtige buurt loop, zie ik vaak alle troep die de mensen achterlaten. Mensen gooien hun afval op straat en plassen tegen elke muur aan die ze tegen komen. Niet alleen de urine lucht zorgt voor overlast bij mooi weer maar ook mooie monumentale panden zoals bijvoorbeeld de oude kerk raken daardoor beschadigd.  

De zoutconcentratie in de urine beschadigt de muur zodanig dat dit vaak veel kosten mee brengt om dit te repareren indien dit überhaupt mogelijk is.

Nu heeft de gemeente Amsterdam natuurlijk zelf wel voorzieningen getroffen om deze overlast te beperken, en overal door de jaren heen toiletten geplaatst naast de gracht. Het nadeel van deze toiletten is echter dat met bijvoorbeeld zomerweer het enorm stinkt, papier erin ligt en dat het voornamelijk (eigenlijk alleen maar) mannen zijn die gebruik ervan kunnen maken, wat met de groeiende vrouwelijke toeristenstroom in het wallengebied niet vrouwvriendelijk is. 

Wij mensen hebben allemaal één ding gemeen. Of je nu man of vrouw bent, blank of getint, Koninklijk of plattelands het maakt niet uit we gaan allemaal naar het toilet. Per persoon produceren we zo tussen de 1 en 1,5 liter urine per dag. Zoals eerder vermeld word je als vrouw snel gedwongen je boodschap te doen in een toilet in de kroeg als je de wallen bezoekt. En dan mag je hopen dat deze wc schoon is. Als je openbaar toilet googelt krijg je namelijk een verwijzing naar een staand toilet naast de gracht. 

Mijn idee is het volgende, een openbaar toilet gebaseerd op voornamelijk vrouwen (mannen wel welkom). Een openbaar Unisex.wc die netjes schoon is en waar je ook bijvoorbeeld je haar kan föhnen, je lippen kan stiften maar ook voor een maandverband of tampon terecht kan. Een schone wc met een nette uitstraling.  Waar je met een handdoek je handen droogt. 

De locatie moet zich bevinden in  het wallengebied zoals bijvoorbeeld: 

Oudezijds Achterburgwal,
Oudezijds Voorburgwal 
Sint AnneSteeg
Goldbergersteeg  
Oude kerk 

Juist deze locaties waardoor het opvalt bij het publiek en de weg er makkelijk naar te vinden is. Het hoeft niet al te groot te zijn en mag ook bijvoorbeeld in een souterrain zijn, zolang er maar ruimte is voor een aantal urinoirs en een paar hokjes, wastafels en ontvangst balie. De naam zegt het al UniSex.wc. Het is een trend wat steeds meer in opmars is. Een geslacht neutrale  toilet wat weer een positieve promotie is voor de stad. 

Wat brengt het de gemeente en omgeving:

  1. Minder wildplassers
  2. Vrouwvriendelijker 
  3. Minder beschadigingen aan gebouwen
  4. Minder stankoverlast 
  5. Positieve reclame voor geslacht neutrale toilet.
  6. Verbetering van de buurt en Tevreden bewoners. 
Locatie

“Heb jij een goed voorstel?” Stuur je plan in!

Argumenten

Argumenten voor

Nog minimaal 0 tekens
Je hebt nog 0 tekens over.
Tamara Klooster | 18 augustus 2017 17:35

Ik ben voor omdat ik het onderandere ook een heel goed initiatief vind dat het een unisex toilet is waar mensen zich niet gediscrimineerd hoeven te voelen als ze niet binnen het mannelijk of vrouwelijk geslacht vallen!

Reageren
Nog minimaal 140 tekens.
360 tekens resterend.

Argumenten tegen

Nog minimaal 0 tekens
Je hebt nog 0 tekens over.
Bernadette de Wit | 22 september 2017 09:48

1) Dit is een probleem dat alleen vrouwen hebben, denk aan de acties van Dolle Mina in 1970 en onlangs aan wat Geerte Piening is overkomen. Voor mannen zijn er al urinoirs en worden er bij evenementen extra urinoirs geplaatst op de Wallen/Nieuwmarkt. 2) Vrouwonvriendelijk. Dronken mannen die alle remmen losgooien samen op 1 wc met vrouwen: slecht idee.

Reageren
Nog minimaal 140 tekens.
360 tekens resterend.