Gemeente
Amsterdam

De Stem van Centrum

De stemperiode is afgelopen

Stemmen

0
0
0
0
0
0

Status

De stemperiode is afgelopen

Anne Frank Huis naar Israël

Door Paul Treanor
27 oktober 2017

Schenk het Anne Frank Huis aan het Holocaust-museum Yad Vashem in Israël

Het Anne Frank Huis is een belangrijk doelwit voor ISIS en andere jihadistische terreurgroepen. Dat brengt grote risico's mee, voor omwonenden en voorbijgangers, en dus niet alleen voor medewerkers en bezoekers. Het bezoekerscentrum, de ingang tot het huis zelf, staat naast de Westermarkt, een drukke plek. In de zomer staan honderden mensen in de rij, ook op de Westermarkt zelf. Ze blokkeren vaak ook de Prinsengracht, een veelgebruikte fietsroute.

Waarom is juist het Anne Frank Huis een doelwit? Dat is geen raadsel. Al vanaf de jaren '50, werd het verhaal van Anne Frank gebruikt, om het bestaan van Israel te rechtvaardigen. De Islamitische wereld reageerde daarop met achterdocht, en soms met vijandigheid. De laatste jaren zijn de spanningen geëscaleerd. Dat is ook te wijten aan de starre houding van de Anne Frank Stichting, dat het huis en bezoekerscentrum beheert.

Het oorspronkelijke huis, het bezoekerscentrum, de bezoekers, en de omgeving, zullen nog jaren een doelwit blijven. Dat is een grote belasting voor de Amsterdamse binnenstad.

Het is zeker een optie om het Anne Frank Huis te verplaatsen naar de rand van de stad, om risico's voor omwonenden te beperken. De Amerikaanse Ambassade in Den Haag wordt ook om die reden verplaatst. Mijn voorstel gaat verder: de beste plek voor het Anne Frank Huis is het grote Holocaust-museum in Jeruzalem, Yad Vashem.

Het zorgvuldig ontmantelen en vervoeren van het 18e-eeuws pand is niet onmogelijk: grotere historische gebouwen zijn al eens verplaatst. Het zal vermoedelijk twee jaren in beslag nemen: in die tijd is het pand uiteraard niet te bezoeken.

Na het verplaatsen blijft een lege plek over, dat bijvoorbeeld als tuin ingericht kan worden. Het moet geen herdenkingsplek worden, wat dan is het alweer een doelwit. Het bezoekerscentrum kan verbouwd worden, en een nieuwe functie krijgen.

Ik begrijp dat dit voorstel omstreden zal zijn. Maar de ethiek van de zaak is duidelijk: de aanwezigheid van het Anne Frank Huis stelt omwonenden en passanten bloot aan sterk verhoogde risico's, vanwege de symboolwaarde van het pand. Dat is niet moreel te rechtvaardigen met een beroep op de noodzaak van de huidige locatie. Het gebouw is niet daaraan gebonden, en het verliest geen symboolwaarde als het in Yad Vashem staat. Dat is juist een geschikte locatie, vanwege zijn functie als centraal Holocaust-museum. We kunnen ook aannemen, dat Yad Vashem uitstekend beveiligd is, en daarom zijn de risico's voor de bezoekers juist kleiner.

Ethisch speelt ook een rol, dat de beheerder van het Anne Frank Huis de risico's verhoogt, door de starre houding tegenover moslim-kritiek. In plaats van dialoog, zette de Stichting anti-truck palen voor het pand. Ongetwijfeld zullen sommige jihadisten dat opvatten als een uitdaging.

De omwonenden en passanten worden dus onnodig belast, met een conflict dat elders zijn oorsprong heeft, waaraan ze in principe geen schuld dragen. Onder zulke omstandigheden, is het redelijk om de bron van het gevaar te verplaatsen.

Locatie

“Heb jij een goed voorstel?” Stuur je plan in!

Argumenten

Argumenten voor

Nog minimaal 0 tekens
Je hebt nog 0 tekens over.
His Yoguurt | 30 november 2017 23:50

Geweld moet je inderdaad te allen tijde willen voorkomen dus dit is alvast een goed begin. Verder zijn mannen die hand in hand lopen een regelrecht affront tegen alle rechtgeaarde homofoben die dat dan ook zeer waarschijnlijk als uitnodiging gaan zien erop los te rammen. Moeten we ook niet willen met z'n allen dus meteen ook alle mannen die hand in hand lopen de stad uit. Stuur maar naar Griekenland.
Bon. Nu we toch bezig zijn, draagsters van korte rokjes vragen ook ergens om. Weg ermee!

Reageren
Nog minimaal 140 tekens.
360 tekens resterend.

Argumenten tegen

Nog minimaal 0 tekens
Je hebt nog 0 tekens over.
Peter van der Kort | 30 november 2017 21:41

Anne Frank hoort bij Amsterdam. Zij was een slachtoffer van Amsterdams verraad.
ISIS/DAESH mag, kan en zal geen invloed hebben op de plek van het AF-huis.
Druk op de Westermarkt? Ja. Daarom de geschiedenis maar verplaatsen? Nee.

Reageren
Hendrik Callens | 10 december 2017 17:43

Het Anne Frank huis is een beetje ons geweten. Een waarschuwing tegen discriminatie, vervolging, xenofobie. Als Nederland een land wordt dat geregeerd wordt door uiterst rechts is het tijd om dat te doen wat hier wordt voorgesteld, als symbool voor het exporteren van ons geweten.

Reageren
rob korper | 31 december 2017 17:08

kort en krachtig: wat een gebrek aan historisch besef

Nog minimaal 140 tekens.
360 tekens resterend.