Gemeente
Amsterdam

De Stem van Centrum

De stemperiode is afgelopen

Stemmen

0
0
0
0
0
0

Status

De stemperiode is afgelopen

Geef moslims een dodenherdenking

Door Paul Treanor
1 mei 2018

Politisering van de dodenherdenking vraagt om ruimte voor alternatieven

De Nederlandse oorlogsherdenkingen zijn ontstaan in een monoculturele samenleving, toen Nederland vanzelfsprekend een 'blanke natie' was. Dat is al lang niet meer het geval, en dat leidt tot spanningen. Zoals inmiddels bekend, willen linkse actievoerders protesteren op de Dam op 4 mei. Ze willen daarmee afdwingen dat ook slachtoffers van de politionele acties worden herdacht, grotendeels moslims. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei wil echter vasthouden aan een autochtone herdenking, en weigert deze Aziatische moslims te herdenken.

Aan de andere kant, staat de dodenherdenking ook onder druk van rechts. Juist doordat het zo Hollands en blank is gebleven, is het gaandeweg een symbool geworden, voor de waarden van de rechtse Nederlander. Het is, kort gezegd, een PVV-herdenking geworden. Daarbij is de oorspronkelijke aanleiding voor de herdenking, namelijk de oorlog en de bezetting door Nazi-Duitsland, uit het zicht geraakt. Nieuwe rechtse groepen, zoals de identitaire beweging en het Forum voor Democratie, willen juist de nationaal-socialistische ideologie rehabiliteren, en deels ook nationaal-socialistische figuren en organisaties. Daarvoor willen ze de Nederlandse herdenkingen benutten.

Met de opkomst van het Forum voor Democratie zijn rechtse groeperingen in Amsterdam actiever geworden. Voorpost, Pegida, en Identitair Verzet, zijn de laatste maanden hier opgetreden. Mogelijk willen deze groepen een mediagenieke stunt uithalen bij de dodenherdenking. Identitair Verzet heeft dat eerder gedaan, in Leiden. Dat sluit niet uit, dat deze groepen ook naar de Dam komen, om de confrontatie met links te zoeken. Op de sociale media wordt al opgeroepen tot geweld bij de herdenking. Ook worden militairen opgeroepen, om tijdens de herdenking linkse demonstranten aan te vallen.

Het is aan waarnemend burgemeester van Aartsen, om een keuze te maken tussen links en rechts. Hij lijkt te kiezen voor rechts.

Mij lijkt het onmogelijk om een volledig inclusieve dodenherdenking te ontwerpen, dat voor iedereen aanvaardbaar is. Ik stel dus voor, dat de gemeente snel een aparte dodenherdenking organiseert voor de moslims. Dat kan in de directe nabijheid van de autochtone dodenherdenking op de Dam, of elders in de binnenstad. De moslims zouden de moslim-doden herdenken, en de autochtonen de autochtone doden. Ik weet dat sommige mensen van deze scheiding zullen schrikken, maar we hebben al een Holocaust-herdenking, en die is in de praktijk een Joodse herdenking van Joodse doden. Als we op termijn alle minderheden een eigen dodenherdenking aanbieden, dan kan de nationale dodenherdenking meer nadrukkelijk rechts, Hollands, en patriottisch worden: de PVV zou de organisatie daarvan kunnen overnemen.

Locatie

“Heb jij een goed voorstel?” Stuur je plan in!

Argumenten

Argumenten voor

Nog minimaal 0 tekens
Je hebt nog 0 tekens over.
Nog geen argumenten voor.
Nog minimaal 140 tekens.
360 tekens resterend.

Argumenten tegen

Nog minimaal 0 tekens
Je hebt nog 0 tekens over.
Bernadette de Wit | 15 juni 2018 13:28

Dit is geschiedvervalsing, voortkomend uit betuttelracisme. In Nederland verblijvende moslims hebben geen rol gespeeld in de Tweede Wereldoorlog. Behalve de Marocchinate, de massale verkrachting van Italiaanse vrouwen na de slag om Monte Cassino in 1944. Maar dat bedoel je niet. Hou hiermee op. Als Turken iets willen herdenken, laten ze dan de Armeense genocide herdenken. Als Marokkanen iets willen herdenken, laat het dan hun rol in de slavernij zijn, de Barbarijse slavenhalers.

Reageren
Nog minimaal 140 tekens.
360 tekens resterend.