Gemeente
Amsterdam

De Stem van Centrum

De stemperiode is afgelopen

Stemmen

0
0
0
0
0
0

Status

De stemperiode is afgelopen

Laat iedereen straatnamen veranderen

Door Paul Treanor
9 augustus 2018

Eigenrichting leidt tot meer diversiteit in straatnamen

In de Europese landen wordt de inrichting van de openbare ruimte door de elite bepaald, ook de straatnamen. In Nederland verwijzen straatnamen vaak naar nationalistische thema's: zeehelden, staatslieden, 'onze koloniën', enzovoort. Lange tijd was daarop geen kritiek, maar de laatste jaren komt er steeds meer aandacht voor het gebrek aan diversiteit. Recent hebben enkele feministen in Amsterdam actie gevoerd, voor meer straten genoemd naar vrouwen. Ik heb zelf op Stem van West al een voorstel gedaan, om de Willem de Zwijgerlaan om te dopen in 'Laan van de Immigratie'.

De gemeente houdt verandering tegen. Vooral de ambtenaren, die overwegend rechtse sympathieën hebben, willen aan de oude straatnamen vasthouden. Racisme speelt hier ook een rol, want de oude straatnamen eren vooral autochtone Nederlanders. Zo wordt het moeilijk om de straatnamen in Amsterdam zelfs een klein beetje te vernieuwen, laat staan geheel te vernieuwen.

Daarom stel ik voor, dat iedereen voortaan straatnamen mag veranderen. De binnenstad is een geschikt proefgebied, voor deze vorm van eigenrichting. Het zijn vooraal technologische ontwikkelingen, die eigenrichting haalbaar maken. Met de komst van navigatiesystemen is het niet langer nodig, dat een straat een vaste naam heeft. Straten en gebouwen worden tegenwoordig met coordinaten vastgesteld, niet met de naam, of de naam van de gemeente. Ook juridisch is een straatnaam tegenwoordig overbodig, de kadastergegevens voldoen.

De gemeente moet dus de oude straatnaamborden weghalen, en in elk straat een plek aanwijzen, waar groepen en individuele burgers een eigen straatnaambord mogen vastzetten. Dat kan ook op een scherm, wat ruimte laat voor meerdere straatnamen per straat. Op het scherm kan ook informatie staan, over de nieuwe straatnamen. Zo krijgt elke minderheid de ruimte om straten te vernoemen naar eigen helden en rolmodellen. Het hoeft niet daar bij te blijven, want straten hoeven niet naar personen genoemd te worden. Ze kunnen ook naar planten, dieren, plaatsen, objecten, begrippen, of idealen genoemd worden.
“Heb jij een goed voorstel?” Stuur je plan in!

Argumenten

Argumenten voor

Nog minimaal 0 tekens
Je hebt nog 0 tekens over.
Santi van den Toorn | 9 augustus 2018 17:15

#meervrouwopstraat maar ook meer diversiteit.

Reageren
Nog minimaal 140 tekens.
360 tekens resterend.

Argumenten tegen

Nog minimaal 0 tekens
Je hebt nog 0 tekens over.
Loes Buisman | 9 augustus 2018 17:45

Ik ben geen ambtenaar en ook niet niet overwegend rechts, maar ik hecht wel aan de eeuwenoude naam van mijn straat. En van heel veel andere straten. Gebrek aan diversiteit? Kul. We hebben al Kattenburg en een heleboel zebrapaden.
Meneer, ik bedoel mevrouw, kunt u mij de weg wijzen naar coordinaten 52.3731716, 4.8936582 ?

Reageren
Nog minimaal 140 tekens.
360 tekens resterend.