Gemeente
Amsterdam

De Stem van Centrum

De stemperiode is afgelopen

Stemmen

0
0
0
0
0
0

Status

De stemperiode is afgelopen

Betaald parkeren voor fietsen in binnensteden en rond grote stations

Door Winfried
17 september 2018

Een website waar je je fiets registreert, een chip op je fiets om hem terug te vinden, en een middel om fietsen te kunnen verwijderen.

Introduceer een fiets-site en fiets-chip.
Introduceer i.s.m. banken, verzekeringsmaatschappijen, de spoorwegen, andere grote steden en het Ministerie van OCW een website: “Fiesite.nl”, waar iedereen eenvoudig en gratis éen of meer fietsen kan registreren. Via de website van je bank leg je het frame­nummer van je fiets in een database vast.
Voor elke geregistreerde fiets krijg je van je bank een chipje: de "Fiechi". Monteer die degelijk aan je frame of laat 'm professioneel aanbrengen. Het framenummer in de database is uniek, je kunt geen tweede of derde Fiechi voor dezelfde fiets opvoeren. De groothandel zorgt ervoor dat nieuwe fietsen voor levering aan de klant al van een Fiechi zijn voorzien.
Als je fiets is verkocht, gestolen, of afgedankt, kun je dat via de site van de bank of bij een ATM op straat in de database direct laten aanpassen.

Wil je je fiets in een binnenstad of binnen een straal van bijv 750m rond een station parkeren, dan moet je uiterlijk 30 juni(!) een symbolisch bedrag van €10 (d.m.v. incasso, eenmalige of automa- tische overmaking) betalen, waarbij je aangeeft welke Fiechi het betreft.
Verkoop je je fiets, is hij gestolen of parkeer je 'm niet meer in het centrum of bij een station, dan regel je dat ook via de site van je bank of een ATM en krijg je het eventuele restant, onder aftrek van een maand, van het tegoed terug. 

Ontwerp een A.P.V. waarbij wordt gesteld dat elke fiets die in het centrum of dichtbij een station staat, voorzien is van de Fiechi en er tevens is betaald. Door die Fiechi te scannen wordt dat meteen duidelijk. Ook andere locaties waar traditioneel veel fietsen onbeheerd worden achtergelaten, kunnen aangemerkt worden als betaalzone.
Waarom is 30 juni de vervaldatum? 
  • Alle betalingen in één maand laten eindigen maakt, dat de actie massaal gaat "leven".
  • In die maand is doorgaans het vakantiegeld ontvangen. Januari ligt weliswaar voor de hand, maar voor velen is dat financieel gezien een krappe periode.
  • Er is tijd om in geval van achterstallige betalingen in juli herinneringen te uit te sturen.
  • Na de vakantie kunnen de handhavers weer aan de slag. Elke fiets die vanaf augustus geen geldige Fiechi heeft en toch in de betaalzones staat, loopt gevaar meteen te worden afgevoerd.

De Fiechi is niet verplicht maar de registratie en tijdige betaling sluit uit dat de fiets wordt weggehaald, wanneer deze in de binnenstad of bij een station staat. Daarnaast is deze handig om de eigenaar van een gestolen fiets op de hoogte te stellen. Een Eureka-momentje!
Daarbij geldt dat:
  • gestolen fietsen gratis opgehaald kunnen worden, of tegen kostprijs thuisbezorgd.
  • fietsen waarvan het framenummer (op dàt moment nog) niet in de Fiesite-database voorkomt of waarvoor de €10 niet is voldaan, kunnen tegen betaling van de gemaakte kosten plus een boete binnen een maand worden opgehaald, of tegen meerprijs afgeleverd.
  •  de rest wordt Foechi: verkocht of gere(bi)cycled.

Locatie

“Heb jij een goed voorstel?” Stuur je plan in!

Argumenten

Argumenten voor

Nog minimaal 0 tekens
Je hebt nog 0 tekens over.
Nog geen argumenten voor.
Nog minimaal 140 tekens.
360 tekens resterend.

Argumenten tegen

Nog minimaal 0 tekens
Je hebt nog 0 tekens over.
Marivonne De groot | 26 oktober 2018 23:34

Gebruik van de fiets moet laagdrempelig zijn. Dit plan vind ik te complex.

Reageren
Nog minimaal 140 tekens.
360 tekens resterend.