Gemeente
Amsterdam

De Stem van Centrum

Dit voorstel is in behandeling

Stemmen

0
0
0
0
0
0

Status

Dit voorstel wordt uitgevoerd. Lees op deze pagina over de voortgang.

Stad weer leefbaar door parkeren alleen toe te staan voor bewoners (en voor hun vooraf aangemelde bezoekers)

Door Dennis van der Wal
4 oktober 2018

In het oude centrum (Nieuwmarktbuurt) alleen nog auto's toestaan van bewoners en van aangemeld bezoek (bedrijven, leveranciers en bezoekers)

Probleem
Parkeren is voor bewoners van de Nieuwmarktbuurt nagenoeg onmogelijk geworden. Zeker de helft van de parkeerplaatsen op (met name) de Kloveniersburgwal worden bezet door toeristen waardoor bewoners hun auto's niet meer kwijt kunnen. Bovendien is de verkeersoverlast inmiddels ondraaglijk (lange rijen dampend autoverkeer).

Daarnaast - en daar is niet veel aan te te doen - draagt aan de parkeerdruk bij dat op veel plaatsen sowieso al niet meer geparkeerd mag worden omdat die gereserveerd zijn voor invaliden en elektrische auto's (waartegen op zichzelf geen bezwaar). Tel daarbij op de vele plekken die  bezet zijn vanwege evenementen of verbouwingen en het probleem is duidelijk.

Oplossing
Geef de stad weer terug aan de bewoners door toeristen buiten de stad (in Noord of Zuidoost of elders waar ruimte genoeg is) te parkeren. Natuurlijk moeten bedrijven en bezoekers wel kunnen parkeren. Die zouden voor de betreffende bewoner (of bedrijf) vooraf aangemeld kunnen worden zodat de wegsleepdienst (want er moet natuurlijk wel actieve handhaving komen!) niet aanslaat. En natuurlijk moeten leveranciers ook de gelegenheid krijgen om te laden en te lossen.

Voordelen
De voordelen zijn evident:

* Bewoners kunnen hun auto weer kwijt;

* Toeristen gaan ook bijdragen (met parkeerbelasting en aankopen) aan de andere stadsdelen;

*  Minder toeristendruk in het oude centrum (het is verbazend hoeveel mensen je soms uit zo'n autootje ziet komen);

* Minder milieuvervuiling door minder dampende zoekende auto's in de straten;

* Beter verkeersveiligheid (minder aanrijdingen en bijna-aanrijdingen);

* Bewoners kunnen zich weer wat meer thuis voelen in hun buurt.


Locatie

“Heb jij een goed voorstel?” Stuur je plan in!

Argumenten

Argumenten voor

Nog minimaal 0 tekens
Je hebt nog 0 tekens over.
Loes Buisman | 4 oktober 2018 16:38

Buurtparkeren niet alleen de Nieuwmarktbuurt, maar in op z'n minst een groot deel van het Centrum. En een deel van de 19e eeuwse wijken daarbuiten.

Reageren
Y Welbergen | 8 oktober 2018 11:39

ik ben voor want het is een heel goed en makkelijk uitvoerbaar plan,wat iets van rust ( en schone lucht ) terug geeft in deze buurt.

Gemeente : doe eens iets positiefs voor de bewoners in deze buurt , het is onleefbaar hier met al die toeristen/ dagjes mensen die óók nog eens op onze parkeerplekken staan, ik blijf rondjes rijden ! en geloof me , wie nu nog een ( eigen ) auto heeft in deze buurt.. ja die heeft die ECHT nodig ivm zijn werk .

Reageren
adri schagen | 8 oktober 2018 13:46

ik ben voor want de autodrukte in de Nieuwmarktbuurt is enorm waarbij iedereen gefrustreerd raakt ,de overige weggebruikers worden afgesnelden en de autofiles dagelijks staan te dampen in de Nieuwmarktbuurt ; geheel overbodig en energieverslindend en milieubelastend. buurtparkeren (en geheel-electrische leveranties ook pakketdiensten deels over het water)

Reageren
Jolande Coelho | 9 oktober 2018 23:55

Jolande Coelho 9 okt 2018 Ik ben voor en het zou voor het hele centrum moeten gelden. Schonere lucht want geen zoekverkeer meer. De Middenstand en KvK houden dit al jaren tegen want het zou ten koste gaan van het winkelende publiek. Dit argument is al lang achterhaald. De Kalverstraat moet zelfs af en toe op slot. In veel grote steden is deze regeling er al. Gemeente kijk daar eens naar!

Marc Van Langen | 2 februari 2019 08:50

Dit plan moet ook voor de rest van het centrum. De situatie is onhoudbaar. Mensen van buiten moeten gewoon met openbaar vervoer komen. Prijzen van parkeren verhogen heeft totaal geen zin want mensen met geld calculeren dat gewoon in bij het dagje uit.

Reageren
Tien Doorten | 13 oktober 2018 23:47

We moeten steeds weer opnieuw aan van alles wennen in de binnenstad. En wij als bewoners gaan daar ver in. Maar nu is er een grens bereikt met de autogekte. Een constante file voor de de deur, 10 x langs je eigen huis rijden in de hoop dat er misschien een toerist vertrekt. Uiteindelijk de cirkel steeds groter maken, en dan ben je soms drie kwartier verder. Nee dit zal nooit wennen, actie nu!

Reageren
Lucas Evers | 13 oktober 2018 23:30

De verkeersdrukte in onze buurt is ondragelijk geworden.

Reageren
Christien Wiegerink | 27 augustus 2020 11:55

Omdat het de leefbaarheid voor bewoners zal vergroten, nl minder bezettingsdruk op uitgegeven parkeervergunningsplaatsen en minder toestroom van auto's. Ik woon zelf achter de haarlemmerdijk en zie dat de hoge parkeertarieven toeristen niet afschrikt. Vind het zelf ook niet vreemd dat er in andere steden bv Doornburg, Cinque Terre in Italie, parkeerplaatsen uitsluitend voor bewoners zijn en dan zelf met het openbaarvervoer te komen of gebruik te maken van P+R

Reageren
Nog minimaal 140 tekens.
360 tekens resterend.

Argumenten tegen

Nog minimaal 0 tekens
Je hebt nog 0 tekens over.
Nog geen argumenten tegen.
Nog minimaal 140 tekens.
360 tekens resterend.