Gemeente
Amsterdam

De Stem van Centrum

De stemperiode is afgelopen

Stemmen

0
0
0
0
0
0

Status

De stemperiode is afgelopen

Terreurvrije ingang bij Centraal Station

Door Paul Treanor
1 februari 2019

Velen vrezen aanslagen bij Centraal Station: laat gebruikers van het station kiezen tussen 'terreur' en 'geen terreur'.

De angst voor terreur in Amsterdam is groot. Vele inwoners en bezoekers vrezen dat ze slachtoffer zullen worden van een aanslag, met name bij Centraal Station. Dat is begrijpelijk, gezien de twee eerdere aanslagen bij CS, en eerdere aanslagen op metro's, treinen, en stations in Europa. Bij de aanslagen in Madrid in 2004, op treinen en stations, vielen 192 doden.

De angst voor terreur dringt echter niet door, tot bestuurders en ambtenaren. Ze zonderen zich af van de overige bevolking, en leven in een eigen elite-wereld. Ze weten niet dat sommige mensen bang zijn voor aanslagen, ook op specifieke plekken zoals Centraal Station. In Amsterdam is er geen wethouder of ambtelijke organisatie, die zich bezig houdt met de angsten van de bevolking.

Amsterdammers vrezen zelf slachtoffer te worden, of vrienden en familie te verliezen. Daarnaast hebben aanslagen een negatieve uitwerking op de samenleving als geheel. Een deel van de bevolking lijdt onder de permanente terreurdreiging. Persoonlijke factoren spelen zeker een rol. Het is al langer bekend, dat rampen en aanslagen stress veroorzaken bij kwetsbare mensen. Bestuurders en ambtenaren daarentegen, zijn stabiele extroverten: ze kennen geen angsten, en kunnen leven met terreur. Ze kunnen zich moeilijk verplaatsen, in de angsten van kwetsbare Amsterdammers.

Een deel van de bevolking is dus niet alleen bang voor terreur, maar ontmoet ook geen begrip voor deze angsten. Niemand praat met ze, niemand luistert. Ze zijn onzichtbaar voor de elite. Waar ze wel zichtbaar zijn, is op de sociale media, waar hun angst voor terreur prominent aanwezig is. Het is ook goed zichtbaar, dat de aanslagen bij Centraal Station als trigger hebben gediend.

Wat ik wil voorstellen, is een kleine concessie aan die mensen, aan de minderheid die niet kan leven met terreur, en liever géén aanslagen ziet. Ik stel voor, om een eigen terreurvrije ingang aan te leggen bij Centraal Station, met een terreurvrije looproute vanaf de binnenstad. De terreurvrije ingang kan gebruik maken van één van de drie stationstunnels, of misschien een tijdelijke loopbrug naar de perrons. Een terreurvrije looproute kan misschien ook gebruik maken van een tijdelijke loopbrug, vanaf het Damrak.

Met deze voorziening ontstaat een keuze voor gebruikers van Centraal Station: terreur of geen terreur. Terreur is altijd een keuze. De staat kan wel van de terroristen af, maar tegen een hoge prijs, en daarom wordt meestal een zekere mate van terreur geduld. Daarbij wordt geen rekening gehouden met de keuzes van de individuele burgers.

Op lokaal niveau is een bescheiden individuele keuzevrijheid haalbaar. Amsterdam kan het terrorisme niet doen verdwijnen, maar de stad kan wel een bescheiden terreurvrije ruimte inrichten. Kwetsbare mensen, die bang zijn voor aanslagen, kunnen daarvan gebruik maken, zonder hinder voor de overige bevolking.

Beeld CS door Dronkert, licentie CC-BY-SA 3.0

Locatie

“Heb jij een goed voorstel?” Stuur je plan in!

Argumenten

Argumenten voor

Nog minimaal 0 tekens
Je hebt nog 0 tekens over.
Nog geen argumenten voor.
Nog minimaal 140 tekens.
360 tekens resterend.

Argumenten tegen

Nog minimaal 0 tekens
Je hebt nog 0 tekens over.
Nog geen argumenten tegen.
Nog minimaal 140 tekens.
360 tekens resterend.