Gemeente
Amsterdam

De Stem van Centrum

Dit voorstel is afgerond

Stemmen

0
0
0
0
0
0

Status

Dit voorstel is uitgevoerd. Lees daar meer over op deze pagina.

Laten we zo snel mogelijk stoppen met 'De stem van het centrum' en overgaan tot de orde van de dag!

Door Dennis van der Wal
17 april 2019

Het idee zegt het al: Laten we elkaar niet in de maling nemen en met onmiddellijke ingang stoppen met 'De stem van het centrum'!

Hoe ben ik op het idee gekomen?
Nou, dat ging eigenlijk vanzelf! Ik heb al twee keer met een idee voldoende stemmen gehaald om dat te mogen toelichten in een vergadering van de stadsdeelcommissie. Ik heb dat dus twee keer gedaan en precies evenveel keren heb ik helemaal niets meer gehoord.

Is mijn idee een oplossing voor het probleem?
Probleem is dat er niets met de ideeën van bewoners gebeurt en kan gebeuren. Wat is dan een betere oplossing dan er gewoon helemaal mee stoppen? Als jullie stoppen met 'De stem van het centrum' dan verdwijnt ook de illusie dat je als bewoner daadwerkelijk invloed hebt op het beleid van het stadsdeel waarin je woon. 

Waarom moet de stadsdeelcommissie dit voorstel bespreken?
Het antwoord op deze vraag is ook heel simpel: Omdat de stadsdeelcommissie zich na aanname van dit plan weer recht in de ogen kan kijken. En omdat dit wellicht het enige idee is waarover de stadsdeelcommissie iets te zeggen heeft!

Argumenten
De stadsdeelcommissie is een papieren tijger. Een verzonnen orgaan zonder echte bevoegdheden dat helemaal onderaan de gemeentelijke hiërarchie bungelt. Het is dus uitgesloten dat een stadsdeelcommissie wat dan ook kan afdwingen. Dit betekent automatisch dat een individuele bewoners wiens plan voldoende stemmen heeft gekregen, helemaal niets kan afdwingen. Die bewoner praat immers met mensen die 'nergens over gaan' maar heeft ergens nog wel de verwachting dat zijn of haar plan wordt uitgevoerd (in plaats van verdwijnt in één of andere notitie). Daar waar de vorige stadsdeelcommissie met Boudewijn van Oranje het nog wel leuk deed (als bewoner die pleitte voor groen tussen de tramrails voelde ik mij tegen de verwachting in behoorlijk serieus genomen), geloofde de huidige stadsdeelcommissie al helemaal niet in zichzelf toen ik mijn idee toelichtte om parkerende toeristen uit de binnenstad te weren. 

Ik denk dan ook dat het eerlijker en dus beter is om met die gekkigheid te stoppen en bewoners niet meer in de waan te brengen dat zij directe invloed kunnen hebben op het gemeentelijke beleid. Dat bespaart iedereen veel tijd en zorgt ervoor dat het vertrouwen in de politiek niet nog verder afneemt (ik breng liever in het stemhokje mijn stem uit om vervolgens te zien dat de verliezende partij gaat meeregeren dan dat ik mag opdraven om een idee toe te lichten waarvan iedereen voorshands weet dat het nooit zal worden uitgevoerd). 

Laat daarom alsjeblieft het gemeentebestuur regeren en laat bij de bevolking het recht om tijdens de verkiezingen voor de gemeenteraad het gevoerde beleid te sanctioneren of te belonen. Houd echter het volk in geen geval een worst voor als je niet oprecht van plan bent die wordt af te staan als het volk die te pakken krijgt! 
“Heb jij een goed voorstel?” Stuur je plan in!

Argumenten

Argumenten voor

Ponti Israel Post | 19 april 2019 10:16

Een zeer goed plan van Dennis van der Wal, want hij laat zien dat de plaatselijke democratie een wassen neus is.

Ruben Stekelenburg | 16 september 2019 08:56

Stemmen voor zaken zoals onderhoud Frederiksplein en andere pleinen is absurd. De gemeente moet de binnenstad gewoon onderhouden en niet de burger laten kiezen wat er onderhouden moet worden. Het gevolg hiervan is dat het stadsdeel bij een verwaarloosde buurt ons gaat verwijten dat we er dan maar een plan voor gemaakt moeten hebben en dat we er niet voor gestemd hebben.

Nog minimaal 140 tekens.
360 tekens resterend.

Argumenten tegen

Berend Brock | 11 juni 2019 16:59

Het feit dat jouw ideeën het niet gehaald hebben wil niet zeggen dat er helemaal niks moois uit de Stem van Centrum is gekomen. Ik vind het juist een prachtig initiatief. Gehoord worden is niet hetzelfde als je zin krijgen ;-)

Nog minimaal 140 tekens.
360 tekens resterend.