Gemeente
Amsterdam

De Stem van Centrum

De stemperiode is afgelopen

Stemmen

0
0
0
0
0
0

Status

De stemperiode is afgelopen

Ontmoedig zuip en drugstoersten in het centrum: geef verloederde hotels een upgrade of oprotsubsidie

Door Marieke Van Gool
22 juli 2017

De komst van kwaliteitshoreca (restaurants, hotels) is vaak het startpunt van een van een hele buurt upgrade.

Het probleem in Amsterdam is het per se het AANTAL toeristen maar vooral het SOORT toeristen. 

De groep die de grootste overlast geeft zijn low educated, low income, low manners types die 'liberaal' verwarren met dat ze zich volledig kunnen laten gaan (schreeuwen, kotsen, afval dumpen, ...etc). Dat is NIET hetzelfde als een budget toerist. 

Birds of a feather flock together. De grote concentratie aan (vaak binnen en buiten slecht onderhouden) slaapzaal hotels in het centrum en Wallengebied heeft een dubbel negatief effect. 

1. Ze maken het voor luidruchtige groepen aantrekkelijk (goedkoop en makkelijk) om juist in gebied 1012 te blijven hangen. 

2. Slaapzaal hotels zorgen voor een gigantische concentratie mensen op een te klein stukje (het aantal hotelkamers zegt niets, het gaat om het aantal bedden per kamer). 

3. Dit soort toeristen geeft geen geld uit en blijft alleen maar voor de betreffende hotels hangen met hun fastfood en blikjes bier. Ze versterken elkaars gedrag en doen elkaar na. 

De komst van kwaliteitshoreca (restaurants, hotels) is vaak het startpunt van een van een hele buurt upgrade. Kijk naar plekken als The Grant, Cafe-Restaurant Mata Hari of Quartier Putain: wie ziet daar ooit mannen in paashaaspakken pissend en schreeuwend voor de deur staan? 

Door dit type hotels te upgraden (bv door een internationale kwaliteitsketen te stimuleren om ze over te nemen en er sympathieke familie hotels van te maken) krijg je meteen een ander soort toeristen. Het hoeft niet meteen 5 sterrenniveau te zijn, een sympathieke 3 sterren familieketen is ook al goed. Zodat er voor de echte budget toeristen die de schoonheid van de oude stad wel kunnen waarderen een leuke plek is om te verblijven.

Als er maar genoeg kritische massa ontstaat, wordt de binnenstad vanzelf onaantrekkelijker voor het soort toeristen waar niemand blij van wordt.  Zolang het voor dit type toeristen het meest goedkoop en makkkelijk is om in gebied 1012 te verblijven komen we er niet vanaf. 

Locatie

“Heb jij een goed voorstel?” Stuur je plan in!

Argumenten

Argumenten voor

Nog minimaal 0 tekens
Je hebt nog 0 tekens over.
Suzanne van Gompel | 24 juli 2017 15:35

Goed idee, moet alleen niet met Belastinggeld gebeuren, je zou het ook als voorwaarde kunnen stellen aan nieuwe hotel(ketens)die zich in Amsterdam willen vestigen. Geen nieuwe hotels, wel overnemen van bestaande hotels.

Reageren
Mariëtta de Wit | 28 juli 2017 12:04

Sterker nog, verbied drugstoerisme überhaupt. Terug naar huis bij overtreding!

Reageren
Alber10 PD | 17 augustus 2017 02:48

Helemaal eens met Suzanne en Bernadette! Vergunning voor hotel, horeca en andere overlastgevende bedrijven moet niet meer overdraagbaar zijn (speculatie). Bovendien aan een tijdsperiode gebonden worden en tussentijds veel makkelijker in te trekken!

Reageren
Nog minimaal 140 tekens.
360 tekens resterend.

Argumenten tegen

Nog minimaal 0 tekens
Je hebt nog 0 tekens over.
Bernadette de Wit | 24 juli 2017 13:28

Er moet strenger gehandhaafd worden en een vergunning moet weer een privilege (gunst) worden i.p.v. een permanent recht. Het is zot om met goed belastinggeld naar slecht geld te gooien.

Reageren
Edwin Entius | 14 augustus 2017 00:09

De stelling geeft jullie voorkeur al aan "zuip en drugs toeristen", niemand wil dat. Is het zelfde als agressieve woonwagenbewoners of dronken Hollanders, asociale kakkers etc.

Reageren
Nog minimaal 140 tekens.
360 tekens resterend.