Gemeente
Amsterdam

De Stem van Centrum

De stemperiode is afgelopen

Stemmen

0
0
0
0
0
0

Status

De stemperiode is afgelopen

Hef de belemmerende Haagse regelgeving voor handhavers op

Door Bernadette de Wit
24 juli 2017

Volgens de regels mogen boa's (handhavers) maar beperkt handhaven en moeten ze problemen negeren. Dit slaat nergens op.

Handhavers (boa's) mogen alleen een bepaalde wet en in een bepaald 'domein' handhaven. Maar de werkelijkheid houdt zich niet aan dit keurslijf. De regels zijn belemmerend voor hun taakuitoefening. Dat is frustrerend voor iedereen die een schone, hele en veilige binnenstad een warm hart toedraagt.

Voorbeeld, gehoord op ene themabijeenkomst voor deelnemers aan de leefbaarheidsschouwen in 1011/1012. Neem twee metrohandhavers, die net uit het station Nieuwmarkt komen. Ze zien iemand een vuilniszak dumpen op een dag en een plek waar dat niet mag. Deze boa's mogen hier niks van zeggen, want handhaving vervuiling is een ander 'domein' en valt onder een andere werkgever.

Er zijn zes 'domeinen', zoals openbare ruimte, milieu, welzijn en infrastructuur. Elk domein heeft zijn eigen specifieke opleidingseisen en een maximaal opsporingspakket. Voor elk domein is bepaald wat de bevoegdheden van de boa’s in dat domein zijn.

En nu komt het bizarre punt: "Een boa kan in maximaal twee domeinen werken, maar alleen als de boa bij twee verschillende boa-werkgevers in dienst is en voldoet aan de bekwaamheidseisen van de twee domeinen.”

Hoe kun je effectief handhaven in de drukke binnenstad met deze onnodig ingewikkelde regels, die niet op onze stad passen?

Daarom vraag ik: gemeente Amsterdam, ga aan Den Haag vertellen dat wij in Mokum voortaan integraal gaan handhaven.

Zie https://www.justis.nl/producten/boa/boa-worden/taken/ voor uitleg bevoegdheden en domeinen boa’s. 

Locatie

“Heb jij een goed voorstel?” Stuur je plan in!

Argumenten

Argumenten voor

Nog minimaal 0 tekens
Je hebt nog 0 tekens over.
Suzanne van Gompel | 24 juli 2017 15:26

Het gebrek aan handhavers icm gebrek aan bevoegdheid is ronduit krankzinnig. Wat heb je aan regels als er niemand is om ze te handhaven. Als (ook bij de toeristen) bekend wordt dat regels breken (financiele) consequenties heeft gaat dat zeker impact hebben op gedrag. Nu worden toeristen doorlopend bevestigd in hun vooronderstelling dat Amsterdam een stad is waar alles mag en kan.

Reageren
Suzanne van Gompel | 24 juli 2017 15:31

Zie mijn idee over App tbv handhaving toeristengidsjes, die zou hier een mooie aanvulling op kunnen zijn. Door monitoring meer te automatiseren, wordt monitoren en handhaven makkelijker en goedkoper.

Reageren
m j. Hoeymakers | 26 juli 2017 01:06

Zo'n versnippering is contraproductief. Schroef de eisen voor de training op, en zorg dat de politie in staat is om ruggesteun te geven. Niet alle burgers en buitenlui reageren aangenaam op een terechtwijzing.

Reageren
els Diggele, van | 26 juli 2017 12:25

Ik ben voor omdat deze belemmerende regelgeving niet getuigt van enige realiteitszin.

Reageren
Mariëtta de Wit | 28 juli 2017 11:56

Het rigide handhavingsbeleid is lachwekkend. Je bent een boa of niet. Laten deze mensen hun werk naar morele waarden kunnen doen.

Reageren
Alber10 PD | 17 augustus 2017 01:53

Hoogstnoodzakelijk want de politie voert een aantal taken niet meer uit. Daarvoor verwijst de politie door naar Handhaving, die niet optreedt of kan optreden. En dan graag met 24-uurs diensten en digitale opsporing & handhaving. Plus: makkelijker DIRECT bereikbaar voor burgers! Zonder belemmerende elektronica.

Reageren
Nog minimaal 140 tekens.
360 tekens resterend.

Argumenten tegen

Nog minimaal 0 tekens
Je hebt nog 0 tekens over.
Loes Buisman | 10 augustus 2017 13:27

Op het eerste gezicht lijkt het zo logisch. MAAR:
Handhaven binnen een bepaald domein vergt kennis. Je mag niet verwachten dat een handhaver op de hoogte is van milieuwetgeving EN verkeerswetgeving EN terrassenbeleid EN horecaregels EN in staat is geluidsnormen te handhaven, enz. enz. En dan fungeren ze ook nog eens als vraagbaak voor verdwaalde bezoekers.

Reageren
Bernadette de Wit | 11 december 2017 23:07

Het zou al een hoop schelen als handhavers mandaat kregen om hun gezond verstand te gebruiken en hun burgerplicht te vervullen. Bovendien: als handhavers tussen hbo4-plus en hbo opgeleid zijn, kunnen ze meerde dan 1 domein cognitief wel aan.

Nog minimaal 140 tekens.
360 tekens resterend.