Gemeente
Amsterdam

De Stem van Centrum

De stemperiode is afgelopen

Stemmen

0
0
0
0
0
0

Status

De stemperiode is afgelopen

Alcoholverbod op de grachten

Door Paul Treanor
24 juli 2017

Verbied het meenemen of nuttigen van alcohol op het water.

Informele rondvaarten, vaak met veel drank, zijn een trend in Amsterdam. Je huurt een sloep, en haalt deelnemers op aan de kade. In tegenstelling tot de traditionele rondvaarten, zijn er geen investeringen en nauwelijks bedrijfskosten. Het wordt ook aantrekkelijk voor de exploitanten van bierfietsen, om hun bedrijf op het water voort te zetten, als het op straat niet meer kan. Ook voor hun klanten - groepen die zuipend door de binnenstad willen trekken - is het aantrekkelijk. Naast die groepen, is er vooral op mooie dagen overlast van de vele mensen die rondvaren en drinken. Dat ligt vooral aan het aantal, want er zijn steeds meer boten, of ze varen steeds vaker. Twee mensen die varen met een biertje erbij is geen overlast, tweeduizend wel. Nu AirBnB ook zulke groepsactiviteiten gaat aanbieden, zal de overlast toenemen. Dat is vooral een probleem in de binnenstad.

Volgens de Amsterdamse vaarregels is het verboden 'een boot te besturen met alcohol op'. Dat geldt dus alleen voor de schipper. Dat moet uitgebreid worden, met een verbod op het meenemen van alcohol, en het drinken op de boot. Dat zou in eerste instantie voor Stadsdeel Centrum gelden, maar kan uitgebreid worden als de overlast zich verplaatst.
“Heb jij een goed voorstel?” Stuur je plan in!

Argumenten

Argumenten voor

Nog minimaal 0 tekens
Je hebt nog 0 tekens over.
Bernadette de Wit | 24 juli 2017 15:53

Volstrekt logisch plan. Er geldt nu al een alcoholverbod in de openbare ruimte. Ligt voor de hand en is ook noodzakelijk dit uit te breiden tot het water.

Reageren
Juliette de Wit | 25 juli 2017 14:44

Uiteraard voor, dronken mensen brengen alleen overlast en zijn voor niemand leuk (behalve voor de zuiplappen zelf) vraag me alleen af hoe dit gehandhaafd/gecontroleerd moet worden.

Reageren
Sonja Brugts | 11 augustus 2017 07:59

Als je een bestuurder bent moet je nooit geen alcohol drinken.Is fout voor je zelf en zeker voor anderen.

Reageren
Nog minimaal 140 tekens.
360 tekens resterend.

Argumenten tegen

Nog minimaal 0 tekens
Je hebt nog 0 tekens over.
Erik Nannen | 26 juli 2017 12:32

Ik ben tegen het invoeren van de sharia, dus ook hier tegen, verbiedt buitenboord en andere 2 takt motoren en luide muziek, maakt het milieu direct beter.
Voor bestuurders van motorboten geldt al een alcoholverbod.

Reageren
Loes Buisman | 10 augustus 2017 18:24

Handhaaf eerst maar eens op harde muziek. En op illegale rondvaarten. Bij deugdelijke rondvaarten met horecavergunning kun je handhaven zoals bij alle andere horeca. Op muziek, geschreeuw en andere overlast.

Reageren
M Beke | 28 augustus 2017 01:23

Ik mag toch wel een biertje drinken op een boot?!? Wat is dit nou voor een autoritair DDR Gestapo Sharia idee?

Reageren
Nog minimaal 140 tekens.
360 tekens resterend.