Gemeente
Amsterdam

De Stem van Centrum

De stemperiode is afgelopen

Stemmen

0
0
0
0
0
0

Status

De stemperiode is afgelopen

Toeristen spreiden bij aankomst

Door Paul Treanor
31 juli 2017

Regel verblijf buiten Amsterdam voor aankomende toeristen, met treinkaart en korting

Het toerisme in Nederland is sterk geconcentreerd binnen een klein gebied, het centrum van Amsterdam. Dat leidt tot toenemende overlast, maar heeft ook een negatieve uitwerking op de stad als geheel. Officieel is er een spreidingsbeleid, maar nog nooit is een toerist gevraagd om elders te gaan overnachten. Ik stel voor om dat wel te doen, bij aankomst in Amsterdam, en daarbij een alternatief aan te bieden.

Laat 'spreidingsmedewerkers' toeristen benaderen, bij aankomst op Centraal Station, bij de haltes van de internationale lijnbussen, en mogelijk ook op Schiphol. Regel een hotel buiten de Randstad, met een korting, en biedt ze een gratis treinkaartje. Leg ze daarbij uit, dat ze meer voor hun geld krijgen, in de provinciesteden.

Hoe zou het in de praktijk werken? Twee toeristen komen aan op Schiphol, en nemen de trein naar Amsterdam Centraal. Op het perron worden ze benaderd door de spreidingsmedewerker. Die vraagt naar hun gewenste hotel-klasse. Willen ze een driesterren hotel, dan maakt de medewerker een reservering voor een driesterrenhotel in, bijvoorbeeld, Deventer. Dat is sowieso goedkoper dan een vergelijkbaar hotel in Amsterdam, en ze krijgen ook een korting, als ze binnen vier uur bij de hotelbalie inchecken. Ze krijgen ook een treinkaartje, worden meteen ingecheckt bij NS, en krijgen een uitgeprint reisadvies. Desnoods worden ze ook naar het perron gebracht. Het proces is erop gericht om ze weg te sluizen uit Amsterdam, zonder dat ze het station verlaten.

Dit proces is arbeidsintensief. Een spreidingsmedewerker kan waarschijnlijk slechts 30 tot 40 toeristen per dag spreiden. Daarom zijn veel medewerkers nodig, maar het kan worden betaald door een verhoging van de toeristenbelasting. Korting op hotels kost in principe niets: als je duizenden overnachtingen regelt, kan je altijd een korting afdingen. Het proces is dus kostenneutraal voor de gemeente, maar spaart ook indirecte kosten omdat er minder toeristen in de stad verblijven. De maatschappelijke uitwerking is ook positief, maar dat laat zich niet zo goed meten.

Dit is niet de enige manier om toeristen te spreiden, maar het is waarschijnlijk een van de meest ingrijpend, als je tenminste vrijwillige spreiding wilt bereiken. Als dit niet helpt, dan moet de gemeente nadenken over bijvoorbeeld verplichte spreiding onder dreiging van een boete, of het heffen van entreegeld voor de binnenstad.
“Heb jij een goed voorstel?” Stuur je plan in!

Argumenten

Argumenten voor

Nog minimaal 0 tekens
Je hebt nog 0 tekens over.
Nog geen argumenten voor.
Nog minimaal 140 tekens.
360 tekens resterend.

Argumenten tegen

Nog minimaal 0 tekens
Je hebt nog 0 tekens over.
ReindeR Rustema | 5 augustus 2017 09:01

Er zijn weinig toeristen die zonder geboekt te hebben aankomen op Amsterdam Centraal. Tussen Schiphol en Centraal kan je desnoods al met je smartphone een hotel boeken.

Uiteindelijk gaan toeristen die waar dan ook in Nederland overnachten toch Amsterdam bezoeken.

Toeristen komen met georganiseerde busreizen (vaak ook zonder overnachting) https://stoptouringcars.petities.nl of met budgetvliegmaatschappijen https://groeischipholanders.petities.nl Pak het probleem bij de bron aan.

Reageren
Bernadette de Wit | 9 augustus 2017 13:40

Dit gaat niet werken voor het problematische toerisme: de aapjeskijkers en tokkies die op het Red Light District afkomen. Immers, elders vinden ze geen raamhoeren, geen zuipcafés voor hooligans, stag party's en pub crawls. Ook geen coffeeshops, seedshops, smartshops, growshops en headshops, geen wietmuseum, seksmuseum, real f*cky-f*cky, geen Thaise massage met happy ending. Entreegeld is wel een goed idee. Probleem bij de bron aanpakken: zie mijn plan Verplaats het Red Light en red de Wallen.

Reageren
Loes Buisman | 10 augustus 2017 15:41

Ik weet nog hoe ergerlijk de ronselaars voor hotels waren voor het CS.
De amsterdamse toeristenbelasting verhogen heeft niet zoveel zin als je de toeristen de stad uit wijst.

Reageren
Nog minimaal 140 tekens.
360 tekens resterend.