Gemeente
Amsterdam

De Stem van Centrum

De stemperiode is afgelopen

Stemmen

0
0
0
0
0
0

Status

De stemperiode is afgelopen

Meer ramen en coffeeshops om toerisme te spreiden op de Wallen

Door Mark van der Beer
7 augustus 2017

Zorg voor een spreiding van toeristen op de Wallen, door het aanbod, waar men toch voor komt, van ramen en coffeeshops in ere te herstellen.

Er is veel beklag over de drukte op de Wallen. Niet zo vreemd, de Wallen heeft een onverminderde aantrekkingskracht op toeristen wereldwijd, maar is in de afgelopen jaren wel flink gekrompen onder Project 1012. Het gevolg is dat toeristen samen komen in een kleiner gebied, waardoor meer overlast wordt ervaren. Herstel het gebied in volle glorie zodat het toerisme in het gebied meer gespreid wordt, en er minder overlast wordt ervaren door omwonenden.

Zo’n 10 jaar geleden kondigde de gemeente aan de Wallen ‘schoon te gaan vegen’ van criminaliteit. Vooral prostitutieramen en coffeeshops moesten het hierbij ontgelden, want die zouden in criminele handen zijn. Op deze manier zou mensenhandel bestreden worden evenals witwaspraktijken. 10 Jaar later is er nog geen crimineel gepakt. Van de vermeende criminelen in het gebied en de criminele infrastructuur ontbreekt nog ieder spoor, zo oordeelde ook de rechter meermaals in zaken tegen seksondernemers in het gebied.

Enkele raamexploitanten hebben wel een oprotpremie gehad van vele miljoenen euro’s belastinggeld. De prostituees zelf kregen geen enkele vergoeding, noch een alternatieve werkplek aangeboden, waardoor velen van hen simpelweg van de radar verdwenen. Of hun situatie er beter op is geworden weten we niet, maar onderzoek van Dina Siegel in Utrecht waar men ook ramen sloot, doet vermoeden dat dit niet het geval is, hun situatie ging er alleen maar sterk op achteruit.

Coffeeshops mochten elders verder, of onder een andere bestemming. Bijna ⅔ van de coffeeshops is verdwenen van de Wallen, maar liefst 26 coffeeshops zijn nu geen coffeeshop meer, nog slechts 13 zijn in de directe omgeving van de Red Light District te vinden. Het gevolg was dat met het geslonken aanbod van coffeeshops, drugsdealers op straat weer een come-back maakten, zoals AT5 ook al aantoondde. De coffeeshops die nog resterende zijn luiden regelmatig de noodklok omdat ze de vraag nauwelijks aankunnen.

De straten waar prostitutieramen sterk verminderd zijn, trekken veel minder toeristen dan voorheen. Sterker nog, die lijken haast uitgestorven. In totaal zijn er bijna 100 ramen op de Wallen verdwenen. Het toerisme, vooral in de avonden, lijkt zich op te hopen op de plekken waar nog wel prostitutieramen te vinden zijn, nu nog geen 300 ramen meer. Als grote mierenhopen klonteren zij samen, verdringen zij zich om de dames te mogen aanschouwen. Het gevolg? Veel beklag vanuit de buurt over drukte in deze straten.

Wat vooral in de plaats is gekomen van de coffeeshops en de ramen zijn toeristenwinkels. Burgerwinkels, wafel- en ijssalons, wokgerechten om mee te nemen. De Wallen is één grote snackparadijs geworden, maar waar men écht voor naar de Wallen komt is met maar liefst 30-40% gekrompen. Met de toename van het toerisme in de afgelopen jaren, is hierdoor alleen de overlast toegenomen.

Het zou daarom beter zijn de buurt weer in ere te herstellen. Prostitutieramen weer te heropenen, zodat sekswerkers weer een plek hebben waar ze legaal en gecontroleerd kunnen werken, zodat we ook die eventuele mensenhandel aan kunnen pakken. Coffeeshops weer heropenen zodat de vraag voor drugsdealers op straat afneemt, en de overige coffeeshops niet bezwijken onder de drukte.

Maar bovenal, zodat de straten waar nog wel prostitutieramen zitten momenteel, deels ontlast kunnen worden van de drukte, door in het Sint Annenkwartier en rond de Oude Kerk weer ramen te heropenen. Maak het gebied waar men toch altijd voor zal komen groter, zodat het toerisme zich meer spreid over het gebied, en de drukte die ervaren wordt door bewoners deels ontlast wordt, de sekswerkers weer een plek hebben waar ze veilig en legaal kunnen werken, en het aantal drugsdealers afneemt door een breder aanbod van coffeeshops.

Locatie

“Heb jij een goed voorstel?” Stuur je plan in!

Argumenten

Argumenten voor

Nog minimaal 0 tekens
Je hebt nog 0 tekens over.
cor bergen | 9 augustus 2017 15:51

Meer spreiding van toeristen op de wallen

Reageren
Eddie De Laat | 29 oktober 2017 09:40

Herstel de oude (en tot op heden veelal lege) prostitutie panden en verschaf de damens een legale en gecontroleerde werkplek. Waarom zou dat tot overlast leiden? De huidige halve kringloop en wafel verkooppunten voegen absoluut niks toe aan de buurt.Daarbij is illigale prostitie helemaal niet aangetoond (verzonnen en gebruikt als excuus tot sluiting met ins belastinggeld) er zijn voldoende mogelijkheden om vrouwen een veilige en legale werkplek te bieden en handhaven, laat De Wallen blijven!

Reageren
Nog minimaal 140 tekens.
360 tekens resterend.

Argumenten tegen

Nog minimaal 0 tekens
Je hebt nog 0 tekens over.
A van Hellenberg Hubar | 9 augustus 2017 11:06

alle ramen moeten weg dan valt er niks meer te gluren en blijven de toeristen vanzelf weg; spreiden speelt alleen de sexbazen in de kaart. Gaan we 1012 weer terugdraaien? Wie verzint dit nb bij de gemeente, die zou toch onderhand beter moeten weten!

Reageren
Bernadette de Wit | 9 augustus 2017 13:32

Eens met Teun. Zie mijn ingediende plan: verplaats het Red Light District en herstel de Wallen.

Reageren
Willem Oosterbeek | 9 augustus 2017 15:40

Is er geen moderator voor deze site? Waarom wordt dit platform niet voor serieuze zaken gebruikt? Deze discussie is zo achterhaald.

Reageren
Jan Willem den Besten | 9 augustus 2017 16:16

Onlogisch voorstel, alsof je er iets van zou merken als bezoekers weer naar een paar extra straten met ramen kunnen lopen. En als buurtbewonder zit ik niet op meer coffeeshops te wachten.

Reageren
Roger Katwijk | 11 augustus 2017 12:50

Eens met van Hellenberg Hubar.
terugdraaien zou ook een grote verspilling zijn van gemeenschapsgeld!!

Reageren
Antonie Niessen | 11 augustus 2017 20:13

Project 1012 is een lachertje. De Wallen zijn de Walken en daar moet je met je tengels vanaf blijven. Nederland met Amsterdam voorop wordt kapot gemaakt door het politiek correctivisme.

Reageren
Els Iping | 14 augustus 2017 15:12

ik ben tegen! Ramen en coffeeshops trekken de verkeerde (luidruchtige) bezoekers. Buurt moet juist van dat imago af.
Dus minder sex en drugs en handhaven op BESTAANDE regels.

Reageren
Niels Meijles | 16 augustus 2017 20:30

Spreiden speelt oi de sexbazen en de coff shophouders in de kaart en biedt geen enkele garantie dat het het toerisme spreidt - in tegendeel trekt mogelijk meer bezoekers en drukt die weg die niet voor de ramen en drugs naar de wallen komen

Reageren
Nog minimaal 140 tekens.
360 tekens resterend.